Framsida

søndag 13 juni
søndag 27 juni
søndag 18 juli

Gratulerer! Du har vunne i verdslotteriet!

Eg er heldig som er født i Noreg.  Eg kunne ha blitt født i eit fattig land.  Flaks at eg vann denne gongen – den store premien – å bli født i Noreg.  For her er det nok av pengar.  Her er det nok av valmoglegheiter og luksus.  Og det er heldigvis eit system som fangar meg opp dersom eg ikkje klarer å ta vare på meg sjølv.

I diktet Du må ikke sove, skriv Arnulf Øverland:
Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme!

I diktet Du må ikke sove, skriv Arnulf Øverland:
Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme!

Verda er full av urettferd.  Kvar dag døyr ufatteleg mange menneske, born og vaksne, av ulike sjukdomar – som dei hadde blitt friske av hos oss, og av mangel på mat og vatn – som vi tek som sjølvsagt.  Urettferda er stor.

I søndagens tekst fortel Jesus om ein vingardseigar som lønte dei som arbeidde 1 time like mykje som dei som arbeidde 12.  På protestane svarte jordeigaren:  «Ven, eg gjer deg ikkje urett.  Var vi ikkje samde om ein denar?  Ta ditt og gå!  Men eg vil gje han som kom sist, like mykje som deg.  Har eg ikkje lov å gjera som eg vil med det som er mitt?  Eller ser du med vonde auge på at eg er god?»  (Matt20,13-15)

Ettersom alle menneske sine grunnleggane behov er like store, gir han alle like mykje.
Når alt kjem til alt, tilhøyrer alt Gud.  Han veit kva rettferd djupast sett handlar om.  Derfor har Gud gitt oss eit oppdrag: At vi skal ta vare på kvarandre!

Knut Arne Kummeneje

Av: Joy   Publisert: 04.09.2020